Idén júniusban jelent meg Babiczky-Pfliegel Dóra újságíró, szakács, gasztroblogger első könyve, melyben olyan problémamegoldó ételeket kínál és mutat be, melyek a teherbe esést segíthetik és a terhesség, később pedig a szoptatás alatt is alkalmazhatóak. Hogy hogyan született meg az Ép testben 2 lélek? Kiderül a következő beszélgetésből, melyet akkor készítettem Dórival, amikor Esztergomban járt a Pázmány karácsonyváró rendezvényén.

- Könyved az Ép testben 2 lélek, személyes indíttatásból született…
Személyes indíttatásból és segítő szándékkal született meg ez a könyv mert, hogy erősen érintett vagyok a témában, ugyanis egy egészségügyi probléma miatt nehezen jött az első kislányom. Hat évvel ezelőtt majd két évig küzdöttem azért, hogy Bori megfoganjon. Orvostól-orvosig járkáltam és azt éreztem, hogy bár nem nagyon figyelnek rám és semmilyen szervi vagy hormonális elváltozást nem találtak azért mindenki mondja a maga igazát, és terápiáját, mégse jutunk egyről a kettőre. Aztán az élet úgy hozta, hogy segítő emberek karjaiba sodródtam. Kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok és ezzel egy időben az is, hogy életmódváltással az állapot helyrehozható. Ezt az utat nekem végig kellett járnom, és úgy gondoltam, hogy a nehézségek után feladatom, hogy Az ép testben 2 lélek című könyvemmel minél többeknek mutassak egy olyan alternatívát, ami segíthet, legyen szó a teherbeesésről, terhességről, vagy a szoptatásról. Számomra a gyermekvállalás nem csak a kilenc hónapot jelentette, hanem az azt megelőző két évet is, lényegében ez az időszak is az anyává válás része volt. Rengeteget tanultam belőle: lemondást, alázatot, türelmet.

- Te, hogy látod, általában miért nem elégedettek magukkal az anyukák?
Mert a világból is kapunk egy olyan elvárást, hogy több szerepben kell nagyon jól megfelelnünk, és saját magunk is vágyunk arra, hogy az anyaság mellett az élet más területein is kiteljesedhessünk. Pontosabban van, aki az anyaságban teljesen feloldóik és megéli a teljességet, de van, akinek a gyerekek mellett további feladatokra és kihívásokra van szüksége. Én is ilyen fajta vagyok. Ez mindaddig problémát és folyamatos frusztrációkat okozhat, amíg nem ismerjük fel magunkban ezt a vágyat és egy mások által elvárt szerepbe próbáljuk meg beleszuszakolni magunkat. Azonban nem dőlhetünk hátra akkor sem, ha tudjuk, mit szeretnénk a gyerekeink mellett, hiszen a lelkiismeretfurdalás, mint egy kóbor kutya, folyamatosan a nyomunkban van. Nem a család kontra karrier harcának nevezném mindezt, inkább a család kontra ego egymásnak feszülése, ami azért szerencsés pillanatokban nagyon szépen erősítik és kiegészítik egymást, ha megvan az egyensúly. Ezt azonban nagyon nehéz megtalálni és itt lehet nagy áldás, ha van segítség, legyen szó egy támogató férjről, aki kiveszi a részét a családi feladatokban vagy egy nagymamáról, akire számíthatsz, akiben bízhatsz. Nekem szerencsémre mindkettőből kijutott.

- Ha már a szülői segítségnél tartunk. Anyukád gyermekorvos és pszichiáter. Ebből kifolyólag szakmai tanácsaival segített a könyved létrejöttében?
Ő a titkos szakmai lektorom. Az Ízek és Érzések magazinban van saját baba-mama meg gyerekbarát rovatom és hozzátáplálással kapcsolatos tanácsadói cikkeket is szoktam írni, továbbá recepteket adok és ételeket ajánlok egy-egy problémára koncentrálva. A magazin erős szakértői csapattal dolgozik, de amikor a babák hozzátáplálásáról írok és gondolok ki recepteket, mindig egyeztetek anyukámmal.
- Hogyan akadtál rá arra a módszerre, aminek a mentén felépült a könyved?
Amikor kezembe vettem a sorsomat, elmentem egy magánkórházba petevezeték átjárhatósági vizsgálatra, ahol azt mondták, a bal petevezetőm el van záródva. A protokoll szerint ilyenkor laparoszkópiás műtéttel igyekeznek helyrehozni a „hibát”. A műtétnél viszont kiderült, hogy nincs összenövés, valószínűleg a fájdalom miatt begörcsölt a petevezetőm is és tévesen mutatta az elzáródást. Bár a műtét után örülnöm kellett volna, hogy nincs semmi baj, én mégis magam alatt voltam, mert nagyon reméltem, hogy végre kiderül, mi az oka meddőségemnek Ezután hozott össze a sors egy nőgyógyásszal, bedobta, hogy simán lehet inzulinrezisztencia a sikertelenség hátterében. Majd elmentem kipróbálni az Arwen tornát, amely Németh Tünde gyógytornász, mozgásterapeutához köthető. Ő volt az, aki elindított a jó úton. Tünde a mozgásban és a makrobiotikus táplálkozásban látta meg a megoldást és igaza lett. Heti három alkalommal jártam hozzá, odafigyeltem az étkezésemre és láss csodát, egy hónap múlva beköltözött a hasamba Borika. Lujzi lányom már úgy jött, ahogy elterveztük, nem váratott magára.

- A könyved végén is egyfajta zárógondolatként, őszintén írsz ennek az egész diétának a nehézségeiről…
Igen, mert azt éreztem, hogy egy ilyen témáról csak úgy lehet beszélni hitelesen, ha nyílt kártyákkal játszol és én tényleg vállalom, hogy van egy alapvető törekvésem folyamatosan az egészséges életmód felé, de az is előfordul, hogy letérek a helyes útról. Ez lelkileg elég embert próbáló tud lenni. De megérte átalakítani az életem, mert ennek köszönhetem a lányaimat. Nekem ez egy hatalmas ajándék és jó visszajelzés volt, hogy lám megérte ennyi mindenről lemondani és milyen jó dolgot nyertem ezáltal. Ennek hatására azt éreztem, ha ez ennyire működött, akkor érdemes tovább csinálnom és másokkal is megosztani az élményeket és a tapasztalatokat, remélve, hogy sokaknak segíthetek ezzel.

- Most már két gyermek édesanyja vagy. Mind a mai napig makrobiotikusan táplálkozol?
Makrobiotikusan csak a terhesség előtt és alatt étkeztem, bár azért néha eltévelyedtem. Pont azért, hogy meg tudjam tartani ezt az egészséges életmódot, elkezdtem felépíteni az egész életemet erre. Úgy voltam vele, hogy én nem lehetek hiteles úgy, ha közben például rendszeresen mogyorókrémes palacsintát eszem. Elvégeztem a szakácsiskolát, saját recepteket kísérletezek ki, amiket vagy a boldogrepa.blog.hu oldalamon, vagy egyéb gasztro felületeken adok közzé, főzőtanfolyamokat tartok a Mielében. Ezek mellett a kerületünkben, Zuglóban előadást tartok anyukáknak az egészséges étkezésről, és amikor csak lehet egy-egy nagyobb közösségi eseményen egészséges desszerteket készítek gyerekekkel, mert hiszem, hogy az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni
Pifkó Szera