Sokan nem gondolnák, hogy a zöldségek és gyümölcsök azon kívül, hogy különböző formában elfogyasztjuk őket még arra is alkalmasak, hogy alkossunk belőlük valamit. Bonyhainé Szabó Júlia ételszobrász különböző mintákat, formákat, motívumokat, jelképeket formál meg a kezei közé kerülő vitaminforrásokból.
- A hétköznapokban mivel foglalkozol?
A hétköznapokban egy dorogi buszos cégnél dolgozom, ahol a legkevésbé sem végzek kreatív munkát. Ezért is vágtam bele az ételszobrászatba és szeretném, ha ez későbbiekben a főállásom lehetne.
- Gyermekkorodban is foglalkoztatott az, hogy kézügyességedet az iparművészet és a rajz területén bontakoztasd ki?
Főként általános iskolában jártam rajzversenyekre, amelyek között volt olyan, amit meg is nyertem. Aztán ez a gimnáziumban azért nem folytatódott tovább, mert úgy gondoltam, hogy nem vagyok annyira jó rajzos, hogy én ezzel mélyebben foglalkozzak. Később, 2009-ben a nagymamám és nagybátyáim fizettek be egy zöldség - és gyümölcsfaragó tanfolyamra. Előtte csak láttam ilyet televízióban, meg egy virágkiállításon, s már akkor nagyon tetszett. Bár 2010 óta foglalkozom ezzel a dologgal, de csak két és fél éve van honlapom, így már több emberrel meg tudom ismertetni a munkáimat, ezáltal több megrendelésem is van, főleg esküvőkre és születésnapokra. Az elkészült gyümölcskreációimat pedig csokiszökőkútba mártogathatják a gyümölcsimádók ezeken a rendezvényeken.
- Mesélj egy kicsit a tanfolyamról és a tanulási folyamatról…
Ez egy komoly tanfolyam volt, amit én időhiányom miatt külön végeztem el Tanács Attilánál. Ő az egyik nagyon híres mesterszakács, ételszobrász Budapesten. Először keményebb textúrájú alapanyagokból kellett faragni azért, mert ezek a legalkalmasabbak arra, hogy különböző formákat faragjunk ki belőlük. Emlékszem az első alkotásom egy háromdimenziós réparózsa volt, ami elég érdekesre sikeredett. Rengeteget kellett gyakorolni. Utána meg kellett tanulni, milyen szögben kell tartani ahhoz az eszközt, hogy könnyedén ki tudjam faragni az eltervezett motívumokat, formákat.
- Honnan ered az ételszobrászat?
Thaiföldről indult el hódító útjára ez az egész dolog. Ott hagyományosan minden évben hatalmas levelekből csináltak kis tutajokat, amiket ünnepélyes keretek között vízre engedtek, melyeket később zöldség és gyümölcs rózsákkal színesítettek és díszítettek.
- Melyik a legkezelhetetlenebb zöldség?
A sütőtök, mert nagyon vastag a héja és kemény a belseje. Rettenetesen nehéz abból szép, finom, és esztétikus formákat, leveleket és szirmokat kifaragni. Nem úgy mint a görögdinnyéből, amit különösen azért imádok faragni, mert lehet játszani a színekkel. A zöld, fehér, rózsaszín és piros színek egyformán megmutatkoznak benne, ezáltal látványos dísze lehet az ünnepi asztalnak.
- Melyik munkádra vagy idáig a legbüszkébb?
A Magyar Nemzet Cirkusz Esküvős munkámra vagyok a legbüszkébb, ami a Grassalkovich Kastélyban volt. Nagyon örültem annak, hogy engem kértek fel erre az esküvőre.
Kívánom, hogy a közeljövőben teljesüljön az a vágyad, hogy csak és kizárólag az ételszobrászattal foglalkozhass és legyenek a cirkuszos esküvőhöz hasonló megrendeléseid!.
Pifkó Szera